سفارش تبلیغ
صبا ویژن

خاستگاه و منشأ اصلی انتظار ظهور« مصلح و نجات دهنده بزرگ» چیست؟*3

 

خاستگاه و ضرورت مباحث مهدویت

خاستگاه مهدویت

پرسش 1. خاستگاه و منشأ اصلی انتظار ظهور« مصلح و نجات دهنده بزرگ» چیست؟

منشأ و خاستگاه انتظار ظهور « نجات دهنده بزرگ» را می توان در گزینه های زیر تحلیل و تبیین کرد:

هفت. قانون انتظار عمومی

در نهاد انسان ها، همواره عشق به نیکی، زیبایی و آگاهی نهفته است. بتور به ظهور مصلح جهانی، جزئی از این عشق و زیباخواهی است. در واقع ظهور امام مهدی(عج)، بروز کامل این فضایل و خوبی ها است و این مطلوب و خواست همه انسان های بصیر وپاک سرشت و نقطه اوج ای علاقه و عشق ورزی است. چگونه ممکن است عشق به تکامل همه جانبه در درون جان انسان باشد و چنان انتظاری نداشته باشد! مگر تحقق رشد و کمال نهایی جامعه انسانی بدون آن امکان پذیر است؟!

احساسات و دستگاه های وجودی انسان، نمی تواند هماهنگ با مجموعه عالم هستی نباشد؛ زیرا همه جها هستی یک واحد بهم پیوسته است و وجود او نمی تواند از بقیه جهان، جدا باشد. از این بهم پیوستگی به خوبی می توانیم نتیجه بگیریم که اگر انسان انتظار مصلح بزرگ را می کشند که جهان را آکنده از صلح و عدالت و نیکی می کند؛ دلیل بر آن است که چنان نقطه اوجی در تکامل جامعه انسانی امکان پذیر و عملی است که عشق و انتظار آن در درون جان ما است.

عمومیت این اعتقاد در همه مذاهب،نشانه دیگری بر اصالت و واقعیت آن است.7

 

هشت. اتفاق ادیان و مصلحان بشری

تمام ادیان آسمانی به پیروان خود، عصر درخشان و سعادت عمومی، آینده مشعشع و صلح جهانی و دوران پر خیر و برکت را نوید داده اند که در آن، نگرانی ها، دلهره ها و هراس ها مرتفع شود و به یمن ظهور شخصی بزرگ و مردی خدایی – که به تأییدات الهی مؤیّد است – در روی زمین منطقه و شهر و دهستان و دهی باقی نماند؛ مگر آنکه در آن بانگ دلنواز توحید بلند شود و روشنایی یکتا پرستی، تاریکی شرک را زایل سازد و علم و عدل و راستی و امانت، چهره جهان آرای خود را بنمایانند و همه جا را منوّر سازند. این موعود عزیز بر حسب استوارترین و صحیح مصادر اسلامی، خلیفه دوازدهم حضرت محمّد (صلی الله علیه وآله) و دوازدهمین رهبر و امام بعد از آن حضرت است. القاب مشهورشدر بین مسلمین، مهدی،قائم، منتظر، صاحب الامر، صاحب الزمان و بقیة الله است. در زبان های دیگر، مسیحا، گرزاسبه، وشینوف ارتود، مهمید و ... خوانده شده است8.

پس می توان گفت: تقریباً همه کسانی که در این زمینه مطالعه دارند، متّفق اند که تمام اقوام جهان، در انتظار یک رهبر بزرگ انقلابی به سر می برند که هر کدام او را به نامی می نامند؛ ولی همگی در اوصاف کلی و اصول برنامه های انقلابی او اتفاق دارند.

 

نه. ابتنای بر قرآن و حدیث

اصل مهدویت، مبتنی بر آیات متعددی از قرآن است که دلالت بر پیروزی و فلاح و غلبه سپاه خدا دارند. این آیات علاوه بر آنکه بر استقرار دین خدا در سراسر زمین و آینده درخشان عالم دلالت دارند، بر حسب معتبرترین مدارکو تفاسیر و احادیث، به تحوّل بی سابقه و بی نظیر و انقلابی که به رهبری و قیام حضرت مهدی انجام خواهد گرفت، تفسیر شده است.

آیاتی مانند:

« فَاِنَّ حِزبَ اللهِ هُمُ الغالِبُونَ »

« إِّنَّهُم لَهُمُ المَنصُورُونَ »10 ؛

« وَیُریدُ اللهُ اَن یُحِقَّ الحَقَّ بِکَلِماتِهِ ....»11؛

« لِیُظهِرَهُ عَلُی الدِّینِ کُلِّهِ »12؛ 

« نُریدُ اَن نَمُنَّ عَلَی الُّذینَ استُضعِفُوا فِی الاَرضِ »13؛

و ... .

علاوه بر آیات قرآن، مهدویت و تمامی فروع و جزئیات آن مبتنی بر احادیث معتبر و متواتر است؛ زیرا کتاب های حدیث و صحاح و مسانید و اصول سنت و شیعه در این زمینه، از حد احصا و شمارش خارج است. بر این اساس نیز« اصل مهدویت» مورد اتفاق مسلمانان و اجماع شیعه و سنّی است. 

 

 

1.      رحیم کارگر، آینده جهان ، صص 58-60.

2.      انبیا(21)، آیه 105.

3.      تفسیر تبیان، ج7، ص252.

4.      رحیم کارگر، مقاله « جهانی شدن و حکومت جهانی حضرت مهدی»، فصلنامه انتظار،ش6،ص145.

5.      ذاریات(51)،آیه 56.

6.      رحیم کارگر، جستارهایی در مهدویت ،صص42- 48.

7.      ر.ک: ناصر مکارم شیرازی، حکومت جهانی مهدی، صص15-35 وص97.

8.      ر.ک: لطف الله صافی گلپایگانی، امامت و مهدویت، ج2، ص135-144.

9.      مائده (5)، آیه 56.

10. صافات (37)، آیه 172.

11. انفال (8)، آیه7.

12. فتح (48)، آیه 28.

13. قصص (28)، آیه 5.



کلمات کلیدی :
زیارتنامه حضرت زهرا سلام الله علیها جهت دریافت کد کلیک کنید