سفارش تبلیغ
صبا ویژن

امام مهدی(ع) در کلام امام حسین(ع)

امام مهدی(ع) در کلام امام حسین(ع)

وجود مقدس حضرت بقیة الله الاعظم ، اروحناله الفداء، در معارف به عنوان «خونخواه کشته کربلا» (1) شناخته شده و شیعیان همراهی با آن امام منصور برای گرفتن انتقام خون حسین(ع) و یارانش را یکی از آرزوهای بزرگ خود می دانند، (2) تا جایی که در هر عاشورا به یکدیگر اینگونه سر سلامتی می دهند:
«اعظم الله اجورنا بمصابنا بالحسین(ع)و جعلنا و ایاکم من الطالبین بثاره مع ولیه الامام المهدی من آل محمد:» (3)
خداوند پاداش ما را در عزای مصیبت حسین(ع) بزرگ گرداند و او شما را از جمله کسانی که به همراه ولی اش امام مهدی از آل محمد: به خونخواهی او برمی خیزند قرار دهد.
در یک کلام نام حسین(ع) و مهدی(ع) برای شیعیان یادآور یک حکایت ناتمام است، حکایتی که آغازگر آن حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و پایان بخش آن حضرت بقیة الله الاعظم (ع) است.
در هر حال از آنجا که در اذهان شیعیان این دو وجود مقدس از قرابت و ارتباطی جدایی ناپذیر برخوردارند. از همین رو مناسب دیدیم که در ایام عزای سرور آزادگان به بخشی از معارف ارزشمندی که از آن حضرت در ارتباط با فرزند ارجمندش حضرت مهدی(ع) رسیده است اشاره کنیم:


1. نسب مهدی(ع)


حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در روایتهای متعددی به این موضوع که حضرت مهدی(ع) از فرزندان و نوادگان ایشان است اشاره کرده اند که از جمله آنها روایتی است که در زیر آمده است:
«دخلت علی جدی رسول الله (ص) فاجلسنی علی فخذه و قال لی: ان الله اختار من صلبک یا حسین تسعة ائمة، تاسعهم قائمهم، و کلهم فی الفضل والمنزلة عندالله سواء» (4)
بر جدم رسول خدا، که درود و سلام خدا بر او باد، وارد شدم، پس ایشان مرا بر زانوی خود نشانده و فرمود: ای حسین! خداوند از نسل تو نه امام را برگزیده است که نهمین نفر از ایشان قیام کننده آنهاست و همه آنان در پیشگاه خداوند از نظر فضیلت و جایگاه برابر هستند.
این موضوع که قائم آل محمد(ص) از نسل حسین(ع) و نهمین نواده اوست در روایات بسیاری ، که از طریق شیعه و اهل سنت روایت شده، آمده است و هر گونه شک و تردید نسبت به نام و نشان و مشخصات موعود آخرالزمان وآخرین ذخیره الهی را برطرف می سازد.
«دخلت علی النبی (ص)فاذاالحسین علی فخذه و هو یقبل عینیه وفاه و یقول: انت سیدابن سیدانت، امام ابن امام، نت حجة ابن حجة، ابوحجج تسعة من صلبک تاسعهم قائمهم.» (5)
بر پیامبر خدا وارد شدم و دیدم که آن حضرت در حالی که حسین را بر زانوی خود نشانده بر چشمها و دهان او بوسه می زند و می فرماید: تو آقایی فرزند آقایی ، تو امامی فرزند امامی، تو حجتی فرزند حجتی ، تو پدر حجتهای نه گانه ای، از نسل تو نهمین حجت و قیام کننده آنان بر خواهد خاست.


2. عدالت گستری مهدی(ع)


عدالت و تشکیل جامعه ای بر اساس عدل از آرمانهای همیشگی بشر بوده و در طول هزاران سالی که از زندگی انسان بر کره خاک می گذرد و صدها و هزاران نفر در پی تحقق این آرمان، بشریت خسته از ظلم و ستم را به دنبال خود کشیده اند، اما جز در مقاطع کوتاهی از زندگی بشر و آن هم در سرزمینهای محدود هرگز این آرمان بدرستی تحقق نیافته و هنوز هم عدالت آرزویی دست نیافتنی برای انسان عصر حاضر است.
با توجه به همین موضوع در روایتهایی که از پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم شیعه: وارد شده، گسترش عدالت و از بین بردن ظلم را یکی از بزرگترین رسالتهای امام مهدی(ع) بر شمرده و تحقق عدالت واقعی را تنها در سایه حکومت او امکان پذیر دانسته اند.
از جمله این روایتها روایتی است که از حضرت اباعبدالله الحسین(ع) نقل شده و در آن آمده است:
«لولم یبق من الدنیاالا یوم واحد، لطول الله عزوجل ذلک الیوم حتی یخرج رجل من ولدی، فیملاها عدلا و قسطا کما ملئت جورا و ظلما، کذلک سمعت رسول الله (ص) یقول » (6)
اگر از عمر دنیا تنها یک روز باقی مانده باشد و خداوند آن روز را چنان طولانی می گرداند که مردی از فرزندان من قیام کند و دنیا را پس از آنکه از ظلم و ستم پر شده بود پر از عدل و داد نماید، من این سخن را از رسول خدا، که درود و سلام خداوند بر او باد، شنیدم.
پیامبر گرامی اسلامی (ص) نیز قیام عدالت گستر نهمین فرزند امام حسین(ع) را چنین بیان می کنند:
«... و جعل من صلب الحسین(ع) ائمة یقومون بامری ...التاسع منهم قائم اهل بیتی، مهدی امتی، اشبه الناس بی فی، شمائله واقواله و افعاله، یظهر بعد غیبتة طویلة و حیرة مظلة ، فیعلن امرالله و یظهر دین الله ...فیملاالارض قسطا و عدلا ، کما ملئت جورا و ظلما.» (7)
... خداوند از فرزندان امام حسین ، امامانی قرار داده است که امر (راه و روش آیین) مرا بر پا می دارند. نهم آنان قائم خاندان من مهدی امتم می باشد. او شبیه ترین مردمان است به من در سیما و گفتار و کردار . پس از غیبتی طولانی و سرگردانی و سردرگمی مردم ، ظاهر می شود ، آنگاه امر (آیین) خدا را آشکار می سازد... پس زمین را از عدل و داد لبریز می کند پس از آنکه از ستم و بیداد لبریز شده باشد.


3. صابران در غیبت مهدی(ع)


یکی از ارکان انتظار فرج صبر و پایداری است و انسان منتظر در واقع کسی است که همه سختیها و ناملایمات را به امید رسیدن به آرمان بلند خویش تحمل می کند و از فشار و تهدید زورگویان و طعنه و تکذیب نابخردان هراس به دل راه نمی دهد، از همین رو در روایات صبر و انتظار همواره قرین یکدیگر بوده و فضیلت بسیاری برای صبرپیشگان در زمان غیبت بر شمرده شده است.
حضرت سیدالشهداء (ع) که خود والاترین مظهر صبر و مقاومت در راه ادای تکلیف الهی است در بیان مقام منتظرانی که صبر و شکیبایی پیشه ساخته و بر آرمان خویش پایداری می ورزند می فرماید:
«منا اثنا عشر مهدیا، اولهم امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب، و آخرهم التاسع من ولدی، و هوالقائم بالحق، یحیی الله به الارض بعد موتها، و یظهر به دین الحق علی الدین کله، ولو کره المشرکون. له غیبة یرتد فیهااقوام و یثبت فیها علی الدین آخرون، فیؤذون و یقال لهم: «متی هذاالوعد ان کنتم صادقین »،اما ان الصابر فی غیبته علی الاذی و التکذیب بمنزلة المجاهدبالسیف بین یدی رسول الله (ص)» (8)
در میان ما اهل بیت دوازده مهدی وجود دارد که اولین آنها امیرمؤمنان علی بن ابی طالب(ع) و آخرین آنها نهمین فرزند من است. و اوست قیام کننده به حق ، خداوند به وسیله او زمین را پس از آنکه مرده است زنده می کند و دین حق را به دست او بر همه ادیان غلبه می دهد، اگر چه مشرکان نپسندند. برای او غیبتی است که گروهی در آن از دین خدا بر می گردند و گروهی دیگر بر دین خود ثابت می مانند، که این گروه را اذیت کرده و به آنها می گویند:
«پس این وعده چه شد اگر راست می گویید؟» آگاه باشید آنکه در زمان غیبت او بر آزار و اذیت و تکذیب صبر کند همانند کسی است که در مقابل رسول خدا(ص) با شمشیر به جهاد برخاسته است.
شاید بتوان گفت فضیلتهای بی شماری در روایات ما که برای منتظران فرج بر شمرده اند به اعتبار همین صبر و شکیبایی و تحمل مشکلاتی است که منتظران واقعی فرج بر خود هموار می کنند. چنانکه در روایتی که از امام صادق(ع) وارد شده، آمده است:
«...فلا یستفرنک الشیطان، فان العزة لله ولرسوله وللمؤمنین، و لکن المنافقین لایعلمون ، الا تعلم ان من انتظر امرنا و صبر علی ، یری من الاذی والخوف، هو غدا فی زمرتنا...» (9)
شیطان تو را تحریک نکند. زیرا که عزت از آن خدا و پیامبر و مؤمنان است لیکن منافقان نمی دانند ، آیا نمی دانی کسی که منتظر امر ما (حاکمیت اجتماعی آرمانی ما) باشد، و بر بیمها و آزارهایی که می بیند شکیبایی ورزد، در روز بازپسین در کنار ما خواهد بود...


4. خصال مهدی(ع)


حضرت مهدی(ع) عصار و فشرده عالم هستی (10) و وارث همه انبیاء اولیاء الهی است، و خداوند متعال همه خصال نیکویی را که در بندگان صالح پیش از او وجود داشته، در آن حضرت جمع کرده است. به بیان دیگر آنچه خوبان همه دارند او به تنهایی دارد.
در زمینه آنچه گفته شد روایتهای بسیاری وارد شده که از جمله آنها می توان به روایت زیر که از حضرت اباعبدالله الحسین(ع) نقل شده اشاره کرد:
«فی القائم منا سنن من الانبیاء: سنة من نوح، و سنة من ابراهیم ، و سنة من موسی و سنة من عیسی ، و سنة من ایوب و سنة من محمد(ص) . فاما من نوح: فطول العمر; واما من ابراهیم: فخفاءالولادة و اعتزال الناس; واما من موسی: فالخوف والغیبة; و اما من عیسی: فاختلاف الناس فیه، واما من ایوب: فالفرج بعدالبلوی; واما من محمد(ص) فالخروج بالسیف.» (11)
در قائم ما (اهل بیت) سنتهایی از پیامبران الهی وجود دارد; سنتی از نوح ، سنتی از ابراهیم ، سنتی از عیسی ، سنتی از ایوب: و سنتی از محمد(ص) از نوح طول عمر، از ابراهیم پوشیده ماندن ولادت و کناره گیری از مردم ، از موسی، ترس و غیبت از جامعه ، از عیسی اختلاف مردم درباره او، از ایوب گشایش بعد از سختیها و بلایا، و از محمد(ص) قیام با شمشیر را .


پی نوشتها:
1. ر. ک: قمی ، شیخ عباس ، مفاتیح الجنان ، دعای ندبه ، اصل عبارتی که در دعای مزبور آمده چنین است:
«این الطالب بدم المقتول بکربلاء»
2. ر. ک: همان ، زیارت امام حسین(ع) در روز عاشورا. در بخشی از زیارت یادشده چنین آمده است: «فاسئل الله الذی اکرم مقامک و اکرمنی ان یرزقنی طلب ثارک مع امام منصور من اهل بیت محمد:»
3. همان جا
4. القندوزی، سلیمان بن ابراهیم ، ینابیع المودة ، نجف ، مکتبة الحیدریة، 1411 ق ، ص 590 ، به نقل از: موسوعة کلمات الامام الحسین(ع)، قم ، دارالمعروف ، 1415 ق ، ص 659 ، ح 688 .
5. حسینی ترمذی ، محمد صالح ، مناقب مرتضوی ، ص 139 ، به نقل از: قرشی،علی اکبر، اتفاق در مهدی موعود7، ص 35
6.الشیخ الصدوق،ابوجعفرمحمدبن علی بن الحسین، کمال الدین و تمام النعمة، تهران، دارالکتب الاسلامیة،1359 ق، ج 1 ، ص 317 ، ح 4; به نقل از موسوعة کلمات الامام الحسین، ص 661، ح 693 .
7. همان ، ج 1، ص 257 ، به نقل از: حکیمی، محمد ، عصر زندگی و چگونگی آینده انسان و اسلام، قم ، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ، 1374 ، صص 36-35.
8 . همان ، ج 1، ص 317 ، به نقل از موسوعة کلمات الامام الحسین، صص 666- 655، ح 703.
9. الکلینی ، محمدبن یعقوب، الکافی ، ج 8 ، ص 37، به نقل از حکیمی،محمد، همان، ص 293 .
10. در برخی از تفاسیر کلمه «والعصر» به وجود حضرت مهدی(ع) تفسیر شده است.
11. علم الیقین ، ج 2 ، ص 793 ، به نقل از موسوعة کلمات الامام الحسین(ع) ، صص 669- 668، ح 710 .



کلمات کلیدی : امام مهدی(عج) در کلام امام حسین(ع)

همراه با امام زمان(عج)

همراه با امام زمان(عج)

امام حسن عسکری(علیه السلام) 

امروز با تمام توان گریه می کنیم 

همراه با امام زمان گریه می کنیم 

در پشت دسته های عزا سوی سامرا

در لابلای سینه زنان گریه می کنیم

شاید نماز ظهر رسیدیم در حرم

آن لحظه با صدای اذان گریه می کنیم

آقا اگر به مرقدشان راهمان دهند

در روضه ی مبارکشان گریه می کنیم

در غصه اسارت مردی که سالها

از او نبوده نام و نشان گریه می کنیم

بر لحظه ای که آب طلب کرد آن امام

ما نیز یاد تشنه لبان گریه می کنیم

هم در گریز روضه موسی بن جعفریم

هم یاد آن شکنجه گران گریه می کنیم

هم در مسیر کوفه و هم در مسیر شام

با روضه های عمه شان گریه می کنیم

خیلی به پیش چشم من این صحنه آشناست

وقتی نشسته ایم چنان گریه می کنیم

شبهای جمعه نیز همین گونه کربلا

ما پا به پای مادرمان گریه می کنیم

اذن دعا دهید که پایان روضه است

تا انتهای مجلستان گریه می کنیم

در ذکر «یا حَمیدُ بِحَقِ مُحَمَّد»یم

تا می رسیم آخر آن گریه می کنیم

 

امیر حسین الفت

 



کلمات کلیدی :

پاسخ به سوالات سیّد بحر العلوم قدس سره در سرداب مطهر

پاسخ به سوالات سیّد بحر العلوم قدس سره در سرداب مطهر

متقی زکیّ، سید مرتضی نجفی ( داماد خواهرِ سید بحر العلوم) که همواره در سفر و حضر با سیّد همراه بود و به ایشان خدمت می نمود، می فرماید: در سفر زیارتی سامرا با سید بحر العلوم همراه بودم. علّامه شبها در اتاقی تنها می خوابید و من در اتاقی که متصل به اتاق ایشان بود می خوابیدم و کاملا مواظب بودم که به آن جناب خدمت کنم.

شبها مردم نزد آن بزرگوار جمع می شدند تا پاسی از شب می گذشت و سپس به منزل های خود می رفتند. شبی از شبها مردم نزد او جمع شده بودند، امام دیدم که گویا او حضور مردم را نمی پسندد و دوست دارد تنها باشد. با هر کسی که سخن می گفت، معلوم بود که عجله دارد. کم کم همه ی مردم رفتند و فقط من نزد او باقی ماندم. به من نیز امر فرمود به اتاق خودم رفتم و درباره حالت علامه اندیشه می کردم و خواب از چشمم رفته بود.

مدتی صبر کردم، آنگاه مخفیانه آمدم تا از حال علامه جویا شوم ام درِ اتاقش بسته بود. از شکاف در نگاه کردم چراغ روشن بود ولی کسی در اتاق نبود. داخل اتاق شدم و از وضع آن دانستم که سید امشب نخوابیده است. بنابر این مخفیانه با پای برهنه در جستجوی سید به راه افتادم.

 ابتدا به صحن شریف عسکریّین علیهما السلام رفتم، درهای حرم بسته بود. در اطراف حرم تفحص کردم و او را نیافتم؛ پس از آن داخل صحن سرداب مقدس شدم و دیدم درها باز است. آهسته از پله های سرداب پایین رفتم و مواظب بودم که هیچ صدایی ایجاد نکنم. از گوشه سرداب صدای نجوا به گوش می رسید و گویا دو نفر با هم سخن می گفتند، اما من کلمات را تشخیص نمی دادم. فقط سه چهار پله باقی مانده بود و من با نهایت آهستگی پایین می رفتم.

ناگاه صدای علّامه بلند شد که از داخل سرداب می فرمود: (( سید مرتضی! چه می کنی و چرا از اتاقت بیرون آمده ای؟! )) من در جای خود میخکوب شدم و نمی دانستم چه کنم! تصمیم گرفتم تا مرا ندیده است برگردم، اما با خود گفتم: (( او تو را بدون دیدن شناخته است! چطور می خواهی آمدنت را از او پنهان کنی؟! )) لذا در حالی که عذر خواهی می کردم از پلّه ها پایین رفتم تا به جایی رسیدم که گوشه سرداب کاملا مشاهده می شد، اما دیدم علامه تنهاست و رو به قبله ایستاده است و شخص دیگری در آنجا نیست! و فهمیدم که او با حضرت بقیة الله الاعظم ( ارواحنا فداه) سخن می گفته است. (1)

(1) النجم الثاقب ص616 – برکات حضرت ولی عصر علیه السلام ص42 – العبقری الحسان ج 2 ص122.

سرداب مقدس در سامرا



کلمات کلیدی : عنایات امام زمان(عج)به علما و طلاب

امام زمان (عج) از زبان ائمه اطهار (ع)

امام زمان (عج) از زبان ائمه اطهار (ع)

 

*امام مهدی(عج) در سخن پیامبر(ص)


پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: خداوند از فرزندان حسین، امامانی قرار داده است که راه و روش مرا برپا می دارند. نهمین


 آنان قائم خاندان من «مهدی (عج)» می باشد. او شبیه ترین مردمان به من از نظر سیما و گفتار و کردار است.

پس از غیبتی طولانی و سرگردانی و سردرگمی مردم، ظاهر می شود، آنگاه راه و روش خدا را آشکار می سازد.

پس زمین را از عدل و داد پر می کند پس از آن که از ستم و بیداد لبریز شده باشد.

(کمال الدین1/257)


*امام مهدی(عج) در سخن امام علی(ع)


اصبغ نباته که از شاگردان و یاران آن حضرت است می گوید: روزی نزد امیر مومنان(ع) رفتم،دیدم در فکر فرو رفته است

و با انگشت بر زمین خط می کشد. گفتم: ای امیر مومنان! چه شده است که در فکر فرو رفتید؟

امام فرمود: در مولودی می اندیشم که از نساء من است و او «مهدی(عج)» است که زمین را از عدل و داد پر می کند

پس از آن که از ستم و بیداد پر شده باشد...!
(کمال الدین1/289)


*امام مهدی(عج) در سخن امام حسن(ع)


امام قائم (هنگام ظهورش)،حضرت عیسی از آسمان فرود می آید و پشت سر او نماز می گذارد...تولدش از مردمان

پنهان است و از چشمها غایب می شود...او نهمین فرزند برادرم حسین است. عمری طولانی دارد و او با صورتی

چهل ساله ظهور می کند، تا همگان بدانند که خداوند بر هر کاری تواناست است.
مژده امام عصر(عج)
(کمال الدین1/316)


*امام مهدی(عج) در سخن امام حسین(ع)


اگر از دنیا یک روز بیشتر باقی نمانده باشد،خداوند آن روز را بلندتر می کند تا مردی از فرزندان من قیام کند

و زمین را از عدل و داد پر کند، پس از آنکه از ستم و ظلم پر شده باشد.
(کمال الدین1/318)


*امام مهدی(عج) در سخن امام سجاد(ع)


مردم زمان غیبت مهدی، که امامت او را باور دارند و منتظر ظهور او هستند، از مردمان دیگر زمانها برترند،

چون خدای بزرگ،به آنان عقل و درک و فهمی داده است که غیبت برایشان همانند ظهور است.
(منتخب الاثر/244)


*امام مهدی(عج) در سخن امام باقر(ع)


محمد بن مسلم که از شاگردان امام باقر و امام صادق(ع) است می گوید: از امام باقر(ع) پرسیدم درباره ی

قائم که هر گاه قیام کند چه روشی در پیش می گیرد؟

امام فرمود: روش پیامبر را تا اسلام را حاکم سازد.

گفتم:روش پیامبر چه بود؟

امام فرمود: عدالت را میان مردمان حاکم ساخت.
(تهذیب6/154)


*امام مهدی(عج) در سخن امام صادق(ع)


کسانی که در زمان زندگی خود منتظر واقعی امام مهدی (عج) باشند و سپس بمیرند، مانند کسانی

هستند که در خدمت امام مهدی(عج) باشند.
(مکیال المکارم2/157)
مژده امام عصر(عج)


*امام مهدی(عج) در سخن امام کاظم(ع)


خداوند برای دوازدهمین امام از خاندان ما هر سختی را آسان می کند و به دست او هر ظالم و

زورگوی سرسختی نابود می شود و هر شیطان سر کشی نابود می گردد.
(کمال الدین2/369)


*امام مهدی(عج) در سخن امام رضا(ع)


دعبل خزاعی (شاعر نامدار شیعی) شعر خود را در حضور امام رضا (ع) خواند. امام با شنیدن آن به شدت

گریست و فرمود: آیا می دانی این امام چه کسی خواهد بود؟» گفتم: نه شخص او را نمی شناسم ، اما

شنیده ام که امامی از خاندان شما، ظهور خواهد کرد و زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد.


*امام مهدی(عج) در سخن امام جواد(ع)


عبدالعظیم حسنی که از یاران امام جواد(ع) است، می گوید: به امام جواد(ع) گفتم:امیدوارم که شما قائم

خاندان پیامبر باشی که زمین را از عدل و داد پر می کند.

امام فرمود: همه ی ما قائم به امر خدای بزرگیم. ولی آن قائمی که خداوند، به دست او زمین را از کافران

پاک می گرداند و سراسر دنیا را از عدالت پر می کند، کسی است که زمان تولدش از مردم پنهان خواهد بود

و خود او از چشم ها غایب می شود.
(کمال الدین2/378)


*امام مهدی(عج) در سخن امام هادی(ع)


امام پس از من، فرزندم حسن است و پس از حسن فرزندش امام مهدی (عج) است که زمین را از عدل و داد

پر می کند، پس از آن که از ظلم و بیداد پر شده باشد.
(کمال الدین2/383)
مژده امام عصر(عج)


*امام مهدی(عج) در سخن امام حسن عسگری(ع)


سپاس خدایی را که پیش از مرگم جانشینم را به من نشان داد. جانشینی که شبیه ترین انسانها در اخلاق

به پیامبر است.

خداوند او را در دوران غیبت از بلاها حفظ می کند، سپس او را آشکار می سازد.او سراسر زمین را از عدالت

پر می کند، پس از این که از ظلم و ستم پر شده باشد.
(کمال الدین2/409)



کلمات کلیدی : امام زمان

گل نرگس بیا!

گل نرگس

گل نرگس! بیا

 

بیا ببین که  حال ما چگونه احوالیست

زمین و دین و زمان در نبودنت چگونه جنجالیست

بیا بیا گل نرگس به خواب من تو بیا

اگر برای عدل نیایی به جشن نیمه شعبان تو بیا

بیا بیا گل نرگس به جمکران تو بیا

اگر برای غزه نیایی به اشک کودکان یتیم تو بیا

بیا بیا گل نرگس به درس و مشق کتاب

اگر به جهل جهان نه، به حلم عالمان تو بیا

بیا بیا گل نرگس به شعر من تو بیا

اگر برای صلح جهان نه به شعر انتظار ما تو بیا

بیا بیا گل نرگس که آمدن عشق است

چه در کلام، چه در یاد، چه در شعر، فقط تو بیا.



کلمات کلیدی : شعر امام زمان (عج)
<      1   2   3   4   5      >
زیارتنامه حضرت زهرا سلام الله علیها جهت دریافت کد کلیک کنید